Als je niet kunt soleren, doe het dan lang en hard. Dat was het advies dat ik kreeg toen ik begon te spelen voor het bluesbandje Arie M. We waren geen topband, maar we hadden wel veel plezier. Af en toe moesten we optreden en dan werden er ook van mij als toetsenist solo’s verwacht. Lang en hard. Met andere woorden: met veel energie en groot uithoudingsvermogen. Misschien geen filosofische levensles die al je problemen oplost, maar wel een goeie tip: als je iets niet goed kunt, toon dan tenminste inzet en geef niet te snel op.
Het Amerikaanse voetbalteam toonde de afgelopen week geen enkele bezieling. Dat had misschien wel te maken met het publiek. Dat was er namelijk helemaal niet. Lege tribunes, geen Amerikaanse fans. Dat moet al echt een teleurstelling zijn voor de spelers die gewend zijn om wekelijks in volle stadions te spelen: Pulisic, McKennie, Weah en Musah. Waar in vredesnaam was iedereen? Had te maken me de ticketverkoop. Je kon alleen ticket kopen voor de hele avond. Er stonden twee halve finales op het programma, en de meeste fans kwamen alleen voor de latere wedstrijd: die tussen Mexico en Canada. En dus speelden de Amerikanen een thuiswedstrijd zonder thuispubliek. Bizar om te zien.
Natuurlijk hielp het ook niet dat het veld smaller was dan een gewoon voetbalveld. WTF. Ploegen die massaal verdedigen (zoals Panama) hebben een groot voordeel tegen tegenstanders die graag over de vleugels spelen (zoals de VS). Panama trok zich ook massaal terug en gokte op de counter. Amerika domineerde grote delen van de wedstrijd, maar kon in het strafschopgebied geen vuist maken. Ricardo Pepi en Flo Balogun ontbraken vanwege blessures. En achter die twee is een gapend gat. Amerika heeft geen scorende spitsen. Frustrerend om te zien. Josh Sargent heeft al zes jaar niet meer gescoord voor het nationale elftal. En andere smaken heeft Pochettino niet.
Een bal aannemen
In de blessuretijd maakte keeper Matt Turner een fout. Hij timede zijn jump helemaal verkeerd, waardoor hij niet meer tijdig naar de hoek kon duiken. Zo’n late treffer kun je niet meer goedmaken.
De troostfinale tegen Canada was niet heel veel beter. Canada is een completer team, de spelers spelen al jaren met elkaar en hadden na al het politieke gekrakeel nu ook heel veel zin om de Amerikanen in eigen land te verslaan. En zo geschiedde. Amerika kon wederom geen vuist maken, de strijdlust was wel wat beter, maar het maakte al met al een machteloze indruk. Het zit ‘m ook in de basis: minstens de helft van de Amerikaanse spelers kan de bal niet goed aannemen. Simpelweg een techniek die ze niet beheersen. Amerika verliest daardoor de bal of slaat sommige spelers gewoon over. En dat zie je aan de sterspelers. De profs slaan de amateurs over, waardoor hun afspeelmogelijkheden altijd beperkt zijn. Een-tweetjes gaan vrijwel altijd fout, een bal in de diepte is nog moeilijker te benutten als je ‘m eerst onder controle moet brengen.
Pochettino stond ook in zijn hemd. Zijn tactische wijzigingen tegen Jamaica waren erg goed: verrassend en gedurfd. Maar ook Pochettino is nu getroffen door de lamlendigheid. En hij heeft te maken met gezagsprobleempjes: hij wilde Pulisic, McKennie en Adams wisselen, maar Pulisic weigerde. Hij wilde eerst een vrije trap nemen. Liep op niks uit.
Pochettino
Over een jaar en twee maanden speelt Amerika de openingswedstrijd in dit stadion. De breedte van het veld is dan aangepast. Maar de Amerikanen hebben nog een lange weg te gaan. En dit was het laatste toernooi voor het WK. Ja, er komt nog een Gold Cup in de zomer. Maar veel van de topspelers krijgen geen dispensatie van hun clubs. Ook weer lekker geregeld: de spelers moeten opdraven voor het eerste WK-toernooi voor clubs. En dat wordt nota bene gehouden in de VS. Hoe kun je je eigen glazen nog meer ingooien?
Misschien toch nog een keer de les van Arie M tevoorschijn halen. Niemand verwacht inmiddels meer van de Amerikanen dat ze de sterren van de hemel spelen. Maar als je dat niet kunt opbrengen: toon dan tenminste inzet en geef niet te snel op!
Wordt vervolgd in Juni.